INCLUSION Powered by Joint Media Strategy Group

Jump to menu

Expoziţia foto "Lumea, aşa cum o văd Eu" (2009)

Chisinau (IPN) Opt copii şi tineri cu dizabilităţi, dezinstituţionalizaţi din casa de internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei şi integraţi în familie, au realizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi o expoziţie de fotografii cu genericul „Lumea aşa cum o văd eu”, transmite Info-Prim Neo. 
Scopul acţiuniii este de a promova imaginea pozitivă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin evidenţierea abilităţilor lor. 
„Misiunea noastră, a întregii societăţi este să ne schimbăm atitudinea faţă de aceste persoane, prin ajutarea lor să-şi cunoască drepturile. Fotografiile prezintă diferite aspecte din viaţa lor, familia, prietenii, şcoala, colegii de şcoală, animalele. Împreună trebuie să facem ca viaţa lor să devină una cu speranţe mari, mai bună, mai fericită şi mai plină de nădejde”, a spus Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi a familiei, la vernisarea expoziţiei. 
Expoziţia a fost organizată de proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Asociaţia Keystone Human Services International Moldova, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Proiectul este realizat cu susţinerea Institutului pentru o Societate Deschisă/ Iniţiative în Sănătatea Mintală, în parteneriat cu Fundaţia Soros Moldova, şi are drept scop reformarea sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi în vederea incluziunii sociale a acestora. 
Până în prezent, 38 de copii şi tineri, precum şi familiile lor, au beneficiat de asistenţă şi sprijin în cadrul proiectului. 17 sunt din Casa internat pentru copii cu deficienţe din Orhei, care au fost reintegraţi în familiile lor; în alte 21 de cazuri a fost prevenit abandonul copiilor şi tinerilor în instituţii.
  • DECA-press (www.deca.md)
    02.12.2009, „Lumea, aşa cum o văd Eu”, expoziţie de fotografii realizate de copii cu probleme de sănătate mintală
Şapte copii şi tineri dezinstituţionalizaţi, foşti discipoli ai Casei internat pentru băieţi cu deficienţe mintale din Orhei, sunt autorii expoziţiei „Lumea, aşa cum o văd eu”, care a fost vernisată, miercuri, în holul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, informează DECA-press. 
În cadrul expoziţiei, care va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii, copiii şi tinerii care au realizat fotografiile au primit din partea organizatorilor câte o diplomă de merit. Ulterior, ei au fost invitaţi să viziteze şi fotografieze biroul ministrului, unde au fost serviţi cu dulciuri. 
Evenimentul este parte a Decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi care se desfăşoară între 22 noiembrie şi 3 decembrie. 
Este de menţionat că foştii discipoli ai Casei internat din Orhei au fost reintegraţi în familii cu suportul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”. 
Expoziţia este organizată de proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Asociaţia Keystone Human Services International Moldova în parteneriat cu autorităţile. Până în prezent, 38 de copii şi tineri şi familiile lor au beneficiat de asistenţă şi sprijin în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”. Dintre aceştia, 17 persoane, anterior plasate în Casa internat pentru băieţi cu deficienţe mintale din Orhei, au fost reintegrate în familie, iar în alte 21 de cazuri a fost prevenit abandonul şi plasarea copiilor / tinerilor în instituţie. *** end –02.12.2009 - [DECA-press]
Pe data de 2 decembrie, ora 09.00, în holul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (str. Vasile Alecsandri Nr.1) a fost inaugurată o expoziţie de fotografii realizate de copii şi tineri deinstituţionalizaţi din Casa internat pentru copiii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei, şi reintegraţi în familie cu suportul proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”. Genericul expoziţiei foto este: „Lumea, aşa cum o văd Eu”.
Scopul acestei acţiuni este de a promova imaginea pozitivă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin evidenţierea abilităţilor lor.
La inaugurarea expoziţiei au participat: dna Valentina Buliga, Ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, reprezentanţi ai proiectului „Comunitate incluzivă – Moldova”, copiii şi tinerii care au realizat fotografiile, precum şi părinţii / rudele acestora.
Expoziţia este organizată de Proiectul “Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Asociaţia Keystone Human Services International Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi este parte a Decadei incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi pe care ministerul o desfăşoară în perioada 22 noiembrie – 3 decembrie 2009.
  • Radio Moldova Internaţional (www.trm.md
    08.12.09, Reportaj
PREZ: Peste 20 de familii din Republica Moldova au renunţat la intenţia de a-şi plasa propriii copii în casa internat pentru băieţi cu deficienţe mintale din oraşul Orhei. În alte 17 cazuri, copiii au fost reîntorşi în familii. Aceste exemple sunt doar primele de acest fel, însă ar putea să se multiplice pe viitor graţie asistenţei proiectului „Comunitate Incluzivă în Moldova”. Specialiştii proiectului au oferit, pe parcursul anului 2009, asistenţă la zeci de tineri şi familiilor acestora. Cum este prevenit  abandonul copiilor cu dizabilităţi în Republica Moldova şi de ce ei părăsesc instituţiile rezidenţiale aflaţi de la Veronica Castraveţ.
PREZ: Natalia este mama unui copil invalid de gradul întîi. Ea spune că ani la rînd nu a putut să se încadreze în cîmpul muncii, deoarece trebuia să-şi îngrijească băiatul. Locuiau în condiţii insuportabile în satul Berezovca din nordul ţării, astfel încît a fost nevoită să ia cea mai grea decizie: de a-şi plasa propriul copil la o casă-internat pentru copii cu deficienţe mintale. Întîlnirea cu specialiştii din domeniul protecţiei copilului, spune ea, i-a schimbat radical viaţa. 
NATALIA: Toate documentele erau gata, însă cînd am venit să discut cu membrii comisiei republicane, am primit ajutorul de care aveam nevoie. Acum am o nouă viaţă. Locuiesc împreună cu fiul meu, în Chişinău. Îmi fac studiile, iar Alexandru frecventează un centru de zi. Sunt foarte satisfăcută, deoarece pînă în prezent nu am avut posibilitatea nici să lucrez.                                                                               
PREZ: În situaţia lui Alexandru s-au aflat în anul curent şi alţi 20 de copii. În toate aceste cazuri a fost prevenit abandonul şi plasarea copiilor în casa-internat cu deficienţe mintale, spune Ludmila Malcoci, directoarea proiectului „Comunitatea incluzivă  Moldova”, implementat de Asociaţia Keystone Human Services International Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei:  
LUDMILA MALCOCI: Toţi aceşti 21 de copii au rămas în comunitate. Părinţii uneori nu necesită atît de mult suport material, cît cunoştinţe, informaţii referitor la modul cum să se comporte cu aceşti copii, pentru că o bună parte din ei suferă de autism, iar comunicarea cu aceşti copii este foarte dificilă. Cu suportul proiectului „Comunitatea incluzivă  Moldova”, în a.c. 17 copii au fost dezinstituţionalizaţi din casa-internat din Orhei şi integraţi în familiile lor. Majoritatea copiilor beneficiază de suportul asistentului social, psihologului, a specialistului în schimbarea comportamentului, deoarece o bună parte din ei, întorcîndu-se din instituţii, nu au un comportament adecvat pentru un trai în comunitate şi e nevoie de o schimbare.
PREZ: Pentru a promova imaginea pozitivă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale prin evidenţierea abilităţilor lor, recent, la Chişinău, a avut loc vernisajul primei expoziţii de fotografii, realizate de şapte copii şi tineri reintegraţi în familie. Ei au fost instruiţi să folosească aparatele foto şi încurajaţi să fotografieze persoanele, momentele, locurile şi lucrurile relevante pentru ei. Este prima acţiune de amploare la care participă aceste persoane cu nevoi speciale. Victor Chiriac are 21 de ani şi locuieşte în raionul Hînceşti. El spune că ţine mult la fotografiile sale.
VICTOR: Am fotografiat cerul, garajul. Îmi place să fotografiez mai ales pisicile. Eu învăţ acasă. Vine profesoara şi învăţ multe lucruri. Vreau să studiez literele, cifrele mai departe. /SF. BANDĂ/
PREZ: Potrivit Ludmilei Malcoci, una din cele mai mari probleme cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi o constituie lipsa unor servicii adecvate, fapt ce face dificilă integrarea lor în comunitate:           
LUDMILA MALCOCI: Anul acesta am lucrat cu copiii care au părinţi. Aceştia nu şi-au abandonat copilul, ci l-au adus în casa internat din Orhei, deoarece nu ştiau ce să facă cu el. Avem mulţi copii abandonaţi de părinţii lor, 30% din copiii din Orhei sunt tineri, care, practic, de mult ar fi trebuit să iasă din casa internat, dar nu au unde se duce. Mulţi dintre ei ar putea avea un trai independent în comunitatea lor, dacă ar avea o casă, un suport pentru întreţinere etc.
PREZ: Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, susţine că la moment se simte o schimbare în atitudinea părinţilor faţă de copiii lor cu nevoi speciale:
VALENTINA BULIGA: Foarte mulţi părinţi nu mai doresc să-şi plaseze copiii în instituţii şi încearcă să găsească alte soluţii împreună cu ONG-urile, cu autorităţile locale, ca să ofere acestor copii aflaţi în dificultate un nou set de servicii, de care ei au nevoie. Spre exemplu, dacă mama pleacă la lucru şi nu are cu cine lăsa copilul, se implică serviciul comunitar de asistenţă la domiciliu. Sarcina noastră principală este ca mai puţini copii să vină în instituţii, deoarece practica demonstrează că acei copii care ies din acestea au o cu totul altă viziune asupra vieţii, un alt comportament, sunt închistaţi, nu-şi pot exprima propriile lor dorinţe.
PREZ: Reprezentanţii sectorului asociativ susţin că este nevoie şi de o politică eficientă de gestionare a mijloacelor financiare destinate copiilor cu dizabilităţi. Potrivit Elizavetei Iurcu, specialist principal în problemele copiilor şi familiilor în dificultate din raionul Orhei, banii pe care statul îi cheltuie la moment pentru întreţinerea copiilor în sistemul rezidenţial ar trebui oferiţi părinţilor.
(Veronica Castraveţ)