INCLUSION Powered by Joint Media Strategy Group

Jump to menu

Grupul de Acţiune Comună în Strategii Media

Grupul de Acţiune Comună în Strategii Media (GACSM) este o uniune benevolă dintre cinci ONG-uri care lucrează cu persoane cu dizabilităţi. Grupul a fost creat în septembrie, 2009, cu suportul Institutului pentru o Societate Deschisă / Iniţiative Media în Sănătate, în scopul dezvoltării unor abordări şi principii comune de promovare a incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilităţi mintale în Republica Moldova.

fratiiMembrii grupului sînt:
- Keystone Human Services International Moldova Association, Proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova”
- Asociaţia Obştească “Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin”
- Asociaţia „SOMATO”
- Centrul “Speranţa”
- Centrul de intervenţie timpurie “Voinicel”
 
Misiunea GACSM este de a elabora şi realiza acţiuni comune pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale în Republica Moldova.

Noutati

Instruire inițială pentru angajații din trei servicii sociale noi

/19.08.2013/ În perioada 12-16 august, angajații din Serviciile sociale de ”Casă comunitară” nou create în raioanele Fălești, Anenii Noi și Nisporeni au beneficiat de instruire inițială privind activitatea în cadrul serviciului.

Un nou ghid în promovarea educației incluzive

/14.08.2013/ Keystone Moldova anunță astăzi, 14 august, lansarea lucrării ”Educație Incluzivă. Ghid metodologic pentru instituțiile de învățămînt primar și secundar general”. Ghidul se adresează comunităţii educaţionale şi are menirea de a sprijini eforturile şcolilor din Republica Moldova în aspiraţiile lor de a deveni instituţii de învățămînt deschise pentru toţi copiii, prin urmare şi instituţii incluzive.

O nouă viață la 33 de ani

/08.08.2013/ După 18 ani pe care i-a trăit în Casa internat din Orhei, de ieri,7 august, Sergiu Postolachi are o familie. Sergiu a devenit membrul familiei Bejan din s. Neculăieuca, r. Orhei, care a decis să-i ofere șansa la o viață mai bună în comunitate.

18 specialiști din cadrul Echipelor mobile au participat la un training de formare inițială

/01.08.2013/ „În lucrul cu beneficiarii o să încercăm să nu mai folosim abordarea medicală, să nu ne fixăm pe diagnostice, dar să ne gîndim la realizarea lor ca persoane…” „Am învățat foarte multe și acum, într-o privire retrospectivă, îmi dau seama că m-am confruntat cu anumite situații despre care ni s-a vorbit…” „A fost ceva practic, util, care chiar ne va ajuta. Mi-am înțeles atribuțiile mele ca specialist și ce am eu concret de făcut în funcția mea…”

AO „Certitudine” a oferit 900 Euro pentru afacerea de creștere a prepelițelor din Hansca

/17.07.2013/ Săptămîna trecută, Asociația obștească „Certitudine” a oferit un micro-grant de 900 de Euro pentru afacerea de creștere a prepelițelor dezvoltată de Casa comunitară din Hansca. Micro-grantul a fost oferit în cadrul Proiectului „Antreprenoriat Social pentru Tinerii din Mediul Rural”, finanțat de Ambasada Olandei la Kiev.

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a aprobat Manualul operaţional al Serviciului social „Echipă mobilă”

/16.07.2013/ Recent a fost aprobat, prin Ordinul nr.107 din 19 iunie 2013 al Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Manualul operaţional al Serviciului social „Echipă mobilă”.

Raioanele Orhei și Călărași au aprobat Strategii de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități

/12.07.2013/ Pentru prima dată în Republica Moldova două raioane – Orhei și Călărași au elaborat și aprobat Strategiile de incluziune socială a persoanelor cu dizabilități prin prisma Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Strategiile au un caracter regional, centrat pe capacitățile și resursele locale și vin să contribuie la implementarea prevederilor Convenției ONU, ratificată de Republica Moldova în 2010.

Beneficiarii Keystone celebrează Finala Turului Moldovei

/04.07.2013/ Duminică, 30 iunie, Keystone Moldova a participat, alături de alte organizații neguvernamentale, la Tîrgul ONG-urilor care vor să recruteze voluntari. Acest tîrg a fost organizat cu ocazia celebrării a 20 de ani de activitate a Corpului Păcii în Moldova.

Seminar de formare inițială a specialiștilor din cadrul Serviciului social „Echipă mobilă”

/01.07.2013/ Săptămîna trecută a avut loc Seminarul de formare inițială a specialiștilor din cadrul Serviciului social „Echipă Mobilă”, organizat de Keystone Moldova. Scopul seminarului a fost de a consolida capacităţile şi a forma abilități practice specialiştilor din cadrul Serviciului social „Echipă mobilă” din cinci raioane: Sîngerei, Fălești, Ungheni, Anenii Noi și Dubăsari.

Tineri antreprenori susțin afaceri inițiate de persoanele cu dizabilități

/19.06.2013/ Joi, 13 iunie, un grup de antreprenori din Republica Moldova au donat 8000 de lei pentru dezvoltarea afacerilor mici din cadrul a două servicii sociale: Casa comunitară Hansca și Locuința protejată Orhei.

Keystone Moldova angajează Consultant pentru elaborarea standardelor tehnice pentru noile servicii comunitare

Keystone Moldova anunță concurs de angajare pentru poziția de Consultant care să elaboreze standardele tehnice pentru noile servicii comunitare destinate persoanelor cu dizabilități.

Un eveniment important în Casa comunitară de la Hansca

/07.06.2013/ Luni, 3 iunie, a avut loc ceremonia de sfințire a Casei comunitare din s. Hansca, r. Ialoveni. Chiar dacă a coincis cu hramul localității, sfințirea Casei a fost primul în agenda evenimentelor organizate de Primărie în acea zi.

Keystone Moldova și CNP cer șanse egale pentru accederea la educația de calitate a tinerilor cu cerințe educaționale speciale

/03.06.2013/ Grupul de lucru Politici Sociale, Educaţie și Sănătate al CNP și Asociaţia Keystone Human Services International Moldova s-au expus pe marginea proiectului de Reglementări şi proceduri specifice cu privire la susţinerea examenelor de bacalaureat şi certificarea absolvenţilor cu cerinţe educaţionale speciale incluşi în învăţămîntul liceal.

CCCT și Keystone Moldova au dat startul activităților din cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului

/29.05.2013/ Pe 28 mai, Centrul Comunitar pentru Copii și Tineri cu dizabilități fizice (CCCT) în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova au organizat prima activitate din cadrul Săptămînii Naţionale a Voluntariatului - teatru social pentru adulți. Iată cum a fost:

Cinci raioane au semnat contractele de grant pentru dezvoltarea Serviciului social „Echipa mobilă”

/22.04.2013/ Vineri, 19 aprilie, Keystone Moldova și Direcțiile de Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) din raioanele Sîngerei, Fălești, Anenii Noi, Dubăsari și Ungheni au semnat contractele de grant pentru realizarea proiectelor de creare și dezvoltare a Serviciului social „Echipa mobilă”.

„Copilul meu e la fel ca și copilul tău!” – Campanie lansată de un grup de părinți

/22.04.2013/ - „Tu cum ai soluționat problema? - Dacă ea era trîntită jos și țipa… am țipat la dînsa, să închidă gura.” Uneori, discriminarea copiilor cu dizabilități se extinde și asupra persoanelor care le sunt alături. Părinții simt asta cel mai bine. Află poveștile lor de viață. Durează doar trei minute, de luni pînă vineri, la Radio Noroc, la orele 16:30 și 18:30.

Concurs de selectare a unui machetator

/10.04.2013/ Keystone Moldova, în cadrul Programului “Comunitate Incluzivă – Moldova”, anunță concurs de selectare a unui machetator pentru elaborarea unui set de materiale promoționale în perioada aprilie – mai 2013.

Echipa Mobilă din raionul Soroca a făcut totalurile a doi ani de activitate

/08.04.2013/ Înjosire, discriminare şi indiferenţă – aceasta a simțit Sorin, un băiețel de opt ani din Soroca, din partea educatorilor și a copiilor la grădiniță. Sorin, care are surditate bilaterală severă şi medie, a încercat să frecventeze nu una, ci două grădiniţe, însă nici în una din ele nu a găsit sprijin sau înţelegere. Experiența a fost atît de dureroasă, încît copilul s-a închis în sine, evita copiii și intra în panică numai cînd auzea cuvintele ”grădiniță” sau ”școală”.

Viața persoanelor cu dizabilități din raionul Edineț s-a îmbunătățit datorită asistenței Echipei Mobile

/08.04.2013/ Eugen are patru ani şi el nu vorbeşte, nu merge fără suport şi comunică prin gesturi pe care le înţeleg doar membrii familiei. În urmă cu un an el nu se putea deplasa deloc, nu cunoştea lucrurile pe care copiii de vîrsta lui le ştiu deja demult, iar părinţii nu ştiau cum să-l ajute pe Eugen să depăşească toate aceste dificultăţi.

Proiectul privind dezvoltarea serviciului social Echipa mobilă a fost lansat oficial în cinci raioane

08.04.2013 În perioada 21 martie – 3 aprilie, în cinci raioane din Republica Moldova: Făleşti, Sîngerei, Dubăsari, Anenii Noi și Ungheni a fost lansat oficial proiectul „Consolidarea parteneriatului public-privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi”. Proiectul prevede dezvoltarea serviciului social Echipă Mobilă în cele cinci raioane şi organizarea unor acţiuni în scopul schimbării atitudinii societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi şi promovării drepturilor acestora.

Centre de Resurse pentru Educație Incluzivă vor fi lansate în nouă școli-pilot din Moldova

/19.03.2013/ În perioada martie – aprilie 2013 în nouă școli din Republica Moldova vor fi lansate Centre de Resurse pentru Educație Incluzivă. Centrele au fost create în cadrul parteneriatelor dintre autoritățile publice locale și administrațiile instituțiilor de învățămînt, cu sprijinul Keystone Moldova, în cadrul proiectului „Acces egal la Educație”. Primul Centru de Resurse pentru Educație Incluzivă (CREI) dintre cele nouă a fost lansat astăzi, în incinta Gimnaziului ”Mihai Viteazul” din or. Strășeni.

Vizită de studiu la Liceul Teoretic ”Vasile Lupu” din s. Susleni, r. Orhei

/11.03.2013/ Experiența și realizările obținute în implementarea educaţiei incluzive de către Liceul Teoretic Vasile Lupu” din s. Susleni, r. Orhei au fost împărtășite în cadrul unei vizite de studiu la această instituție de învățămînt, la care au participat 22 de coordonatori ai echipelor multidisciplinare intraşcolare din 15 raioane.

Teatru Social pentru adulți

/12.02.2013/ În perioada februarie – mai 2013 Keystone Moldova în parteneriat cu Centrul Comunitar pentru Copii şi Tineri cu dizabilităţi fizice prezintă spectacole de Teatru Social în 13 şcoli incluzive-pilot din Republica Moldova.

Helping Hand Moldova ajută familiile persoanelor cu dizabilităţi să iniţieze afaceri

/04.02.2013/ Muncitoare de felul ei, dna Efimia din s. Ciocîlteni, r. Orhei, reuşeşte să ţină de una singură o vacă, o capră, un porc şi diferite orătănii. Pe lîngă asta, educă un tînăr cu dizabilitate intelectuală, care a fost dezinstituţionalizat din Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe intelectuale Orhei. Deşi are o gospodărie mare şi circa 2 ha de pămînt, din cauza alocaţiei mici şi a lipsei unui loc stabil de muncă se confruntă deseori cu lipsa banilor.

Organizaţia Crossroads a donat bunuri pentru persoanele în dificultate din Moldova

/04.02.2013/ „De cînd mă ştiu, nimeni nu m-a întrebat dacă am nevoie de ceva. Numai voi vedeţi de ce avem nevoie, numai voi aveţi grijă de noi”, a exclamat un tată a doi copii cu dizabilităţi din comuna Băcioi, atunci cînd reprezentanţii Centrului Comunitar „VIS” i-au păşit pragul cu o donaţie din partea organizaţiei Crossroads. Pe lîngă haine, produse igienice, au primit şi un pat dublu pentru ambii copii, de care s-au bucurat cel mai tare.

Oamenii care inspiră

/04.02.2013/ Un cerc de 12 oameni şi o minge ne-au fost de ajuns ca să ne cunoaştem. Un trainer ne-a fost de ajuns ca să înţelegem regulile jocului. Cinci zile ne-au fost de ajuns ca să creăm un grup de teatru social format din oameni cu suflete de poveste.

Un proiect de susținere a procesului de descentralizare a serviciilor sociale din Republica Moldova a fost lansat la Chişinău

/24.01.2013/ Astăzi, la Chişinău, a fost lansat proiectul „Consolidarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi”. Proiectul, în valoare de 273436 Euro este finanțat de Uniunea Europeană și este implementat de către Asociația Keystone Moldova. Proiectul prevede dezvoltarea serviciului social Echipă Mobilă în cinci raioane din țară: Sîngerei, Făleşti, Ungheni, Anenii Noi şi Dubăsari. De asemenea, sunt prevăzute acţiuni menite să schimbe atitudinea societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi şi să promoveze drepturile acestora.

La Mulți Ani!

Keystone Moldova Vă felicită cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Idei de afaceri mici au fost prezentate public de persoane cu dizabilități și familiile lor

/19.12.2012/ 13 idei de afaceri elaborate de persoane cu dizabilităţi intelectuale şi membrii familiilor lor au fost prezentate public la începutul lunii decembrie. Toate ideile de afaceri au fost elaborate în cadrul Incubatorului de afaceri mici, creat de Keystone Moldova cu suportul Open Society Foundation / Mental Health Initiative.

Cu ajutorul Helping Hand Moldova, visele pot deveni realitate

/18.12.2012/ A devenit deja o tradiţie ca Fundaţia Helping Hand Moldova să vină cu donaţii pentru beneficiarii Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Moldova. Al treilea an la rînd persoanele cu dizabilităţi, familiile lor, Casele Comunitare şi Locuinţele Protejate create cu suportul Keystone Moldova au parte de surprize în sezonul rece.

Ion Radu din Casa Comunitară Mitoc a produs un film cu durata de 1 minut

/14.12.2012/ Ion Radu din Casa Comunitară Mitoc, raionul Orhei a produs un film cu durata de 1 minut. Ion participă cu acest film la concursul "It's About Ability!" organizat de UNICEF. Producerea filmului a fost susținută de Keystone Moldova.

Schimbarea paradigmei în Republica Moldova – implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi

/06.12.2012/ Identificarea problemelor ce vizează incluziunea persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova și căile de soluţionare ale acestora este subiectul abordat în cadrul unei mese rotunde regionale, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău. Masa rotundă cu genericul ”Schimbarea paradigmei în Republica Moldova - implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități” a fost organizată de Cancelaria de Stat din Republica Moldova în parteneriat cu Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA), Ambasada Franţei în Moldova şi reprezentanţa UNICEF în Moldova.

Semnează și tu petiția!

/06.12.2012/ Open Society Mental Health Initiative a lansat o petiție online care cere Parlamentului European să oprească investițiile fondurilor structurale ale UE pentru construirea sau renovarea instituțiilor rezidențiale de plasament a persoanelor cu dizabilități.

Serviciul social „Respiro” a fost lansat în raionul Orhei

05.12.2012 Un nou serviciu social destinat persoanelor cu dizabilități - ”Respiro” - a fost lansat astăzi în raionul Orhei. Acest serviciu este amplasat în satul Peresecina din raionul Orhei și a fost instituit în cadrul Direcției de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, cu sprijinul Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”.

Serviciul social Casă Comunitară a fost lansat și în raionul Ialoveni

04.12.2012 Serviciul de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități Casă Comunitară a fost lansat astăzi în satul Hansca, raionul Ialoveni. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Direcției de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”.

Fotografia – un domeniu explorat de persoanele cu dizabilități intelectuale

30.11.2012. A patra ediție a expoziției de fotografii ”Lumea, așa cum o văd Eu” a fost inaugurată astăzi, la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Fotografiile prezentate în cadrul expoziției au fost realizate de copii și tineri cu dizabilități intelectuale.

Noi sîntem cei care putem opri discriminarea!

28.11.2012 Ultimul spectacol de teatru social din acest sezon va avea loc vineri, 7 decembrie, în Gimnaziul din s. Sîrma, r. Leova. Vii și tu?

În Moldova, deșeurile pot deveni opere de artă

26.11.2012 Amiază de toamnă tîrzie. Într-o încăpere plină de zumzet, două mîini țin între degete un ambalaj multicolor. Muncesc. Se tot îndeamnă una pe alta, aleargă, dreg, îndoaie, mîngîie hîrtia, încercînd s-o cumințească… Degeaba – ambalajul se încăpățînează şi nu vor să ia forma pe care o vor mîinile. Dar stai, că în ajutor sar alte mîini, ale vecinului. Hîrtia atunci se dă bătută, se pliază cum trebuie și se așează, liniștită, alături de alte ambalaje care au avut aceeași soartă. Pe masa din fața mîinilor se află o mulțime de ambalaje multicolore, adunate în diferite forme, care vor deveni, într-un final, poșete.

Cum poți să schimbi realitatea

05.10.2012 „Teatrul nu este o minciună, este pur şi simplu o altă realitate” – îşi învăţa un profesor de actorie discipolii. Peste ani, avînd ocazia să particip la un atelier de teatru social şi la vreo 20 de spectacole, mi-am dat seama că realitatea asta, a noastră, o putem schimba, intervenind în realitatea cealaltă, de pe scenă.

O zi colorată cu emoţii şi realizări la Tîrgul ONG-urilor

04.10.2012 Zi de vineri. Deşi e toamnă, e o amiază dogorîtoare ca în mijlocul lui iulie. În Grădina Publică Ștefan cel Mare e mare larmă. 20 de corturi, instalate lîngă havuz, îţi ies în întîmpinare cu o multitudine de culori şi lucruri frumoase expuse la vînzare.

Guvernul Republicii Moldova promovează implementarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități

28.09.2012 O Masă Rotundă Regională cu tema: „Paradigma schimbării în Republica Moldova – implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi” a avut loc marţi, 25 septembrie, la Bălţi.

KHSIMA dezvoltă un parteneriat durabil cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

18.09.2012 Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) a primit titlul de partener de încredere din partea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova. Cupa pentru parteneriat durabil a fost înmînată Asociaţiei KHSIMA de către dna Ministru Valentina Buliga, vineri, în cadrul unei festivităţi de celebrare a Zilei lucrătorului din sfera protecţiei sociale a populaţiei Republicii Moldova.

Premiul Fundației ERSTE pentru Integrare Socială revine pentru a doua oară în Republica Moldova

12.09.2012 Fundația ERSTE deschide perioada de înscrieri pentru ediția a patra a Premiului Fundației ERSTE pentru Integrare Socială în 13 țări din Europa Centrală și de Sud-Est: Moldova, România, Austria, Bosnia și Hertegovina, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Casa Comunitară de la Mitoc – la un an de activitate

21.08.2012 Sîmbătă, 18 august, Casa Comunitară din satul Mitoc, gătită în haine de sărbătoare, îşi aştepta oaspeţii. Era sărbătorită – împlinea un an de cînd şi-a deschis uşile pentru stăpînii ei. Aceştia sînt patru băieţi care au fost transferaţi pe 18 august 2011 din Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei.

GUVERNUL MOLDOVEI FACE UN PAS ISTORIC PENTRU A MUTA OAMENII CU DIZABILITĂŢI MINTALE DIN INSTITUŢII

14.06.2012 Fundaţiile pentru o Societate Deschisă salută astăzi un nou regulament, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, care va reforma sistemul de îngrijire şi protecţie pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi. Regulamentul HG 351, aprobat pe 8 iunie de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, va redirecţiona resurse financiare de la instituţiile rezidenţiale de lungă şedere către serviciile sociale şi programele comunitare.

Un Vis împlinit la Băcioi

/05.06.2012/ 1 iunie. De dimineaţă, în curtea şcolii primare din Băcioi e un aer de mare sărbătoare – Centrul Comunitar „Vis”, cu sediul în clădirea şcolii, împlineşte 5 ani. Se instalează corturi, boxe, se agaţă baloane, copiii mişună prin curte, pregătind un tîrg de obiecte făcute de ei… Frizeriţa din localitate le face fetelor coafuri sofisticate. Nenea Ion, un agent economic care îi îndulceşte la fiecare sărbătoare, apare cu un tort aniversar, pe care sînt gravate cuvintele – „VIS – 5 ani”.

Serviciul social Respiro – șansa de a beneficia de un repaos pentru familiile persoanelor cu dizabilităţi severe

25.05.2012 Familiile persoanelor cu dizabilități severe vor putea beneficia, în scurt timp, de un repaos în îngrijirea membrului familiei care are dizabilități. Acest lucru a devenit posibil datorită aprobării de către Guvernul Republicii Moldova a Regulamentului-cadru şi Standardelor minime de calitate ale Serviciului social „Respiro”. Actele normative au fost aprobate pe 23 mai 2012 și vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Începînd din 2013, persoanele cu dizabilităţi severe vor putea avea asistenţi personali

23.05.2012 Pe 18 mai 2012 Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare şi Standardele minime de calitate ale Serviciului “Asistenţă Personală”. Actul normativ va intra în vigoare la 01.01.2013. Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei (MMPSF), cu suportul tehnic acordat de Programul „Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) în parteneriat cu MMPSF din sursele financiare ale Open Society Foundations - Mental Health Initiatives.

Un altfel de spectacol pentru persoanele cu altfel de abilităţi

27.04.2012 În perioada martie – mai 2012 Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) prezintă spectacole de teatru social în 15 şcoli incluzive-pilot din Republica Moldova. Acest spectacol a fost prezentat şi unui grup de persoane cu dizabilităţi fizice şi intelectuale, care sînt şi membri ai unui Grup de Autoreprezentare creat cu suportul KHSIMA.

Dna Ministru Buliga a vizitat Casa Comunitară din Mitoc

20.04.2012 Marţi, 17 aprilie, dna Valentina Buliga, Ministrul MMPSF a vizitat copiii din serviciul social Casa Comunitară din satul Mitoc, raionul Orhei, creat de autorităţile publice locale cu suportul Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA). Vizita a fost făcută în contextul lansării evenimentului de elaborare a Strategiei de Protecţie a Copilului şi Familiei. Responsabil de Strategie va fi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, însă se cere o implicare activă a societăţii civile.

Competiţie la bowling

18.04.2012 Săptămîna trecută, 7 copiii şi tineri – beneficiari ai Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova” au avut parte de o ieşire la bowling. Alături de ei au participat fraţii şi surorile lor, organizatorii activităţii împreună cu copiii şi 6 adulţi – personal de suport.

Serviciul social Locuința protejată a fost lansat la Călăraşi

20.03.2012 Al doilea serviciu social Locuința Protejată pentru persoane cu dizabilități intelectuale a fost lansat, astăzi, la Călăraşi. Locuinţa Protejată este un serviciu social creat de Consiliul Raional Călăraşi, Direcţia Asistenţă Socială şi Protecţia Familiei în parteneriat cu Keystone Human Services Moldova Association (KHSIMA), în cadrul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”.

„Punte către înţelegere. Educaţie pentru incluziune, toleranţă, acceptare”

27.02.2012 Ce este dizabilitatea, problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi şi cum să comunicăm pentru a fi ascultaţi, auziţi, acceptaţi – sînt subiectele pe care le abordează cartea „Punte către înţelegere. Educaţie pentru incluziune, toleranţă, acceptare”. Este o carte pentru copii, scrisă într-un limbaj simplu şi ilustrată cu multe desene. Mai multe povestioare despre copiii cu dizabilităţi, dorinţele şi reuşitele lor, cît şi anumite jocuri sînt menite să-i ajute pe copii să înţeleagă şi să accepte persoanele cu dizabilităţi aşa cum sînt ele.

KHSIMA a editat un Ghid pentru jurnalişti privind comunicarea cu și despre persoanele cu dizabilități intelectuale

22.02.2012 „Comunicarea cu şi despre persoanele cu dizabilităţi intelectuale” – este denumirea unui ghid practic realizat pentru jurnalişti. Scopul acestui ghid este de a desfiinţa stereotipurile asociate cu dizabilitatea intelectuală şi de a promova un limbaj şi o atitudine nediscriminatorii în presă.

Lumea poate fi schimbată prin lucruri simple

17.02.2012 O învăţătoare agresivă, un copil cu probleme comportamentale, o mamă exagerat de protectoare, doi copii utilizatori de scaune cu rotile şi nişte colegi cu atitudini discriminatorii. Personajele sînt pe poziţii. Spectacolul începe.

Ce ştiu elevii şi profesorii din Republica Moldova despre sănătatea mintală

03.02.2012 Circa 60% dintre elevii din Bălţi şi Făleşti confundă sănătatea mintală cu boala psihică, iar aproximativ 35 la sută dintre profesori nu pot defini noţiuni ce ţin de domeniul sănătăţii mintale, după cum arată datele unui studiu realizat de Asociaţia SOMATO, în comun cu Asociaţiile PARTENER GIDL şi HELICOMED din România.

Centrul de Resurse pentru Educaţia Incluzivă a fost lansat la Susleni

03.02.2012 Astăzi, în incinta Liceului Teoretic „Vasile Lupu” din s. Susleni, r. Orhei, a fost lansat Centrul de Resurse pentru Educaţia Incluzivă. Centrul a fost creat în colaborare cu autoritățile publice locale din s. Susleni și Direcția Generală, Învățămînt, Tineret și Sport Orhei, în cadrul Proiectului „Acces egal la educaţie”, implementat de către Keystone Human Services International Moldova Association în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova.

La Chişinău a fost semnat un nou Acord de cooperare în domeniul reformării sistemului de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi

16.12.2011 Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Open Society Mental Health Initiative (OSMHI), Fundaţia Soros-Moldova (FSM), Keystone Human Services International USA (KHSI) şi Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) au semnat astăzi, la Chişinău, un nou Acord de cooperare pentru perioada 2012-2016.

Persoanele cu dizabilităţi din Soroca învaţă să trăiască în societate

02.12.2011 Casa comunitară şi Echipa Mobilă, două servicii de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi au fost lansate astăzi în raionul Soroca. Serviciile au fost constituite în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”.

Trei servicii de suport pentru persoanele cu dizabilități lansate la Orhei

01.12.2011 Trei servicii de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi: Casa Comunitară, Locuinţa Protejată și Echipa Mobilă au fost lansate astăzi, la Orhei. Aceste servicii au fost constituite în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din Raion, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”.

În raionul Leova a fost lansat serviciul de asistență socială Echipa Mobilă

30.11.2011 Echipa Mobilă, un serviciu alternativ de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi a fost lansat astăzi la Leova. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association.

Suport în integrarea socială pentru persoanele cu dizabilități din raionul Edineț

29.11.2011 Patru copii cu dizabilităţi mintale din raionul Edineţ au fost integraţi în şcoală şi grădiniţă, cu suportul serviciului de asistență socială pentru persoanele cu dizabilități – Echipa Mobilă. Serviciul, lansat astăzi la Edineț, a fost constituit în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association.

Acces egal la educaţie pentru toţi copiii din Anenii Noi

28.11.2011 Astăzi, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Anenii Noi a fost lansat Centrul de Resurse pentru Educaţie Incluzivă. Centrul a fost creat în cadrul unui parteneriat dintre autorităţile publice locale şi administraţia instituţiei de învăţământ, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, în cadrul proiectului „Acces egal la educaţie”.

O lume văzută prin obiectiv

28.11.2011 Astăzi, la Chişinău, a fost inaugurată cea de-a treia ediţie a expoziţiei de fotografii ale copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale „Lumea, aşa cum o văd Eu”.

Serviciul social Echipa mobilă a fost lansat la Chișinău

17.11.2011 Astăzi, la Chişinău, a avut loc lansarea serviciului de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi – Echipa Mobilă, care va funcţiona la nivel de municipiu. Serviciul a fost constituit de către Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA), în cadrul Programului „Comunitate incluzivă - Moldova”, în parteneriat cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului, în baza deciziei Consiliului Municipal Chişinău Nr. 2/13 din 31.03.2011.

Două servicii de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi sînt lansate la Teleneşti

15.11.2011 Astăzi, la Teleneşti, a avut loc lansarea a două servicii de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi – Echipa Mobilă şi Plasament specializat de tip familial pentru adulţi. Aceste servicii au fost constituite în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion, cu sprijinul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”.

25 de nuci și arțari pentru Casa comunitară din Hansca

01.10.2011 25 de copaci au fost plantați sîmbătă, la Casa comunitară din s. Hansca, raionul Ialoveni, în cadrul „Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului Natal”. Copacii de nuc și arțar, în sumă de circa 2500 lei, au fost oferiți serviciului social Casa comunitară de către administrația publică locală pentru înverzirea celor 30 de ari de pămînt care aparțin serviciului.

Daruri de toamnă de la Helping Hand Moldova

28.10.2011 Al doilea an consecutiv, Fundaţia olandeză Helping Hand Moldova vine cu donaţii pentru beneficiarii Programului “Comunitate Incluzivă-Moldova”.

Moldova va dezvolta serviciile comunitare de sănătate mintală

26.10.2011 Proiectul „Strategiei Naţionale de dezvoltare a Serviciilor de Sănătate Mintală la nivel de comunitate” şi Planul de acţiuni de aplicare a acestui document au fost elaborate de un grup de experţi naţionali în cadrul unui atelier, desfăşurat la Chişinău între 20 şi 21 octombrie a.c.

Patru adulţi din Casa internat Orhei au acum o casă proprie

12.10.2011 “La revedere, patule! La revedere, dulapule! La revedere baie! La revedere, băieţi!” – aşa îşi ia Constantin rămas bun de la casa internat, nerăbdător să plece acasă. Pentru el, la fel ca şi pentru alţi trei tineri din Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale severe din Orhei, “acasă“ înseamnă Locuinţa protejată, unde cei patru băieţi au fost transferaţi săptămâna trecută.

“Echipele mobile” au oferit asistență pentru 125 de persoane, în ultimele 3 luni

03.10.2011. Vineri, 30 septembrie, au intrat în vigoare Regulamentul-cadru şi Standardele de calitate ale serviciului social ”Echipa Mobilă”, aprobate de Guvernul Republicii Moldova pe data de 22 septembrie curent.

Fundaţia Mara a făcut o donație care asigură tratamentul pentru 24 de copii timp de un an

07.09.2011 La sfîrșitul lunii iulie, Fundaţia Mara din Olanda a făcut o donație de medicamente în sumă de 1800 Euro, care asigură necesarul pentru 24 de copii cu probleme de sănătate pentru un an.

Patru băieţi din Casa internat Orhei s-au mutat în propria casă

19.08.2011 “Am plîns astăzi, cînd m-au luat de la casa internat… nu pentru că îmi părea rău că plec, ci pentru că am ieşit de acolo”, ne mărturiseşte Ion, unul din cei 4 băieţi din Casa internat pentru copii (băieţi) cu deficienţe mintale severe din Orhei care au fost transferaţi, joi, în primul serviciu social Casă comunitară din Republica Moldova, creat în s. Mitoc, r. Orhei.

Ministerul Educaţiei a aprobat pilotarea în 15 şcoli a modelului de educaţie incluzivă elaborat de KHSIMA

18.08.2011 Pe 15 august 2011 Ministerul Educaţiei a aprobat pilotarea, începînd cu 1 septembrie curent, în 15 şcoli, a modelului de incluziune educațională a copiilor cu cerințe educative speciale (CES) , inclusiv cu dizabilităţi mintale, elaborat de Keystone Human Services International Moldova Association (KHSIMA) în cadrul proiectului “Acces Egal la Educaţie”.

25 de copii şi tineri şi părinţii lor se vor odihni la Holercani cu suportul Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”

17.08.2011 În perioada 22-26 august, la Holercani, se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Şcolii de vară pentru copii, tineri şi părinţii lor. La Şcoala de vară vor participa 25 de copii şi tineri care sînt plasaţi în Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale severe (băieţi) din Orhei sau au fost integraţi de curînd în familia biologică / extinsă, precum şi părinţii acestora.

Master-class pentru pregătirea formatorilor în predarea conceptului de Valorizare a Rolului Social

05.08.2011 Primii 8 formatori în Valorizarea Rolului Social (VRS) din Republica Moldova, un concept inovativ de abordare a persoanelor devalorizate, au fost instruiţi în cadrul unui training care s-a desfăşurat în perioada 1-4 august la Chişinău.

A fost lansat un nou serviciu de suport în diagnosticarea copiilor cu dizabilităţi intelectuale

27.07.2011. Astăzi, în incinta Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Ocrotirii Sănătăţii Mamei şi Copilului (ICSOSM şi C), a avut loc lansarea primului Serviciu de ludoterapie* pentru copiii internaţi în Secţia neuropsihiatrie pediatrică a Instituţiei Medico-Sanitare Publice (IMSP).

Guvernul a aprobat Programul de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020

20.07.2011 Pe 6 iulie 2011 Guvernul a aprobat Programul de dezvoltare a educaţiei incluzive în Republica Moldova pentru anii 2011-2020. Documentul stabileşte cadrul conceptual al educaţiei incluzive, bazîndu-se pe necesitatea de a schimba şi adapta continuu sistemul educaţional naţional pentru a răspunde diversităţii copiilor şi nevoilor ce decurg din aceasta.

Medalii pentru sportivi cu dizabilităţi mintale din Moldova

18.07.2011 Sportivi cu dizabilităţi mintale din Republica Moldova ai cucerit cinci medalii la Jocurile Olimpice Speciale, desfăşurate la Atena (Grecia). Este vorba de două medalii de aur, două de argint şi una din bronz.

N-are acces la justiţie pentru că e schizofrenică

01.07.2011 Victoria Cotiujan, o locuitoare de 49 de ani din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, susţine că reprezentanţii organelor de drept i-au limitat accesul la justiţie, motivul fiind o afecţiune psihică de care suferă – schizofrenia. Procurorul şi poliţiştii din Teleneşti au refuzat începerea urmăririi penale deoarece femeia, care a fost agresată de un vecin, se află la evidenţa psihiatrilor.

A doua locuinţă protejată a fost deschisă la Bălţi

27.05.2011 A doua locuinţă protejată pentru persoane cu probleme de sănătate mintală a fost deschisă, vineri, 27 mai, în municipiul Bălţi, de Asociaţia SOMATO.

Cum să te filmezi singur pe tine

10.05.2011 Două ateliere de lucru cu tema “Cum să te filmezi singur pe tine” şi “Editarea video” s-au desfăşurat la Chişinău în perioada 26-29 aprilie şi 2-4 mai cu suportul financiar al Health Media Initiative / Open Society Foundations şi al Fundaţiei Soros-Moldova.

Campanie de susţinere a persoanelor cu probleme de sănătate mintală

03.05.2011. Asociaţia SOMATO din Bălţi anunţă despre lansarea unei campanii de susţinere a persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Campania are genericul „Să fim alături de cei cu probleme de sănătate mintală” şi va fi promovată pe toată durata lunii mai.

La Chişinău, a fost deschis Centrul Naţional de Sănătate Mintală

30.03.2011 Centrul Naţional de Sănătate Mintală (CNSM) a fost deschis în Republica Moldova. Noua instituţie va oferi asistenţa necesară persoanelor cu probleme de sănătate mintală din Chişinău şi regiuni, şi va coordona cu activitatea centrelor de sănătate mintală din ţară.

Fundaţia Helping Hand Moldova a oferit donaţii familiilor aflate în asistenţa Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”

03.03.2011 La finele anului 2010 Fundaţia Helping Hand Moldova din Olanda a donat familiilor defavorizate care se află în asistenţa Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova”, un lot de mărfuri de primă importanţă (haine, încălţăminte) şi scaune rulante.

Prima Locuinţă protejată pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală a fost deschisă la Bălţi

18.02.2011 În Republica Moldova, în premieră pe ţară, a fost deschisă prima locuinţă protejată pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Evenimentul a avut loc, joi, 17 februarie, în oraşul Bălţi.

Clubul Rotary a oferit familiei Goncear suport în valoare de 500 Euro

10.02.2011 Pe data de 2 februarie, Clubul Rotary Chişinău Centru a oferit Anastasiei Goncear, elevă la Liceul de Arte Plastice din Chişinău, Bursa Rotary 2010 pentru copii talentaţi, în valoare de 500 Euro.

Cadouri de la mamele moldovence din Italia pentru copiii din Moldova

09.02.2011 La începutul lunii ianuarie 23 de familii care se află în asistenţa Programului „Comunitate Incluzivă – Moldova” au primit sprijin material din partea unui grup de moldoveni care trăiesc în or. Monselice din Italia.

Copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale vor beneficia de servicii de asistenţă socială din „Fondul de Urgenţă” creat de George Soros

01.02.2011. Asociaţia Keystone Human Services International Moldova (KHSIMA), în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF), cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova din cadrul „Fondului de Urgenţă” creat de George Soros, a lansat astăzi proiectul „Comunitate Incluzivă - Moldova – suport financiar în perioada crizei economice globale”, în valoare de $2,419,900.

Poveste de Crăciun

03.01.2011 Se spune că de Crăciun se întîmplă minuni şi poveştile devin realitate. Însă minunile pot deveni realitate doar cu ajutorul şi contribuţia fiecăruia din noi. Un lucru extraordinar de frumos s-a întîmplat în ajun de Crăciun cu o familie aflată în asistenţa Proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”, datorită unor oameni frumoşi la suflet.

La Mulţi Ani!

Grupul de Acţiune Comună în Strategii Media vă urează cele mai sincere şi calde felicitări cu prilejul sfintelor sărbători de iarnă şi Vă doreşte un an nou mai bun. Să aveţi parte de multă căldură în suflet şi în casă, bucurie în inimă, multă sănătate şi putere de muncă. La Mulţi Ani!

Sărbătoare de Crăciun pentru adolescenţii cu dizabilităţi

30.12.2010 În fiecare an, la sfârşitul lunii decembrie, în cadrul Clubului Adolescenţilor, Centrul „Speranţa” organizează Sărbătoarea de Crăciun pentru adolescenţii cu dizabilităţi.

MIRACOL DE CRĂCIUN

Campanie socială în susţinerea familiilor vulnerabile şi a copiilor cu probleme de sănătate. IMPLICĂ-TE! TU POŢI FACE UN BINE!

Acces egal la educaţie pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale

Chişinău, 14.12.2010. 15 şcoli pilot în domeniul educaţiei incluzive vor fi create în Republica Moldova în următorii trei ani cu scopul de a facilita accesul la educaţie a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Această iniţiativă este realizată în cadrul proiectului „Acces egal la educaţie”, care este implementat de Keystone Human Services International Moldova Association cu susţinerea financiară a Open Society Foundations / Early Childhood Program.

Servicii de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi

Chişinău 02.12.2010 Un seminar de instruire cu acest generic a fost organizat pentru personalul Casei Internat Orhei pe data de 1 decembrie de către Proiectul „Comunitate Incluzivă - Moldova”, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

În municipiul Bălţi a fost lansat serviciul de asistenţă socială „Echipa mobilă”

Chişinău, 02.12.2010. Astăzi, la Bălţi, a fost lansat serviciul de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi – Echipa mobilă, care va funcţiona la nivel de municipiu. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Asociaţiei Obşteşti „Somato”, în parteneriat cu Primăria municipiului Bălţi şi cu sprijinul Proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”.

Acces la educaţie pentru toţi copiii din satul Hlinaia, raionul Edineţ

Chişinău, 02.12.2010. Astăzi, la Şcoala medie de cultură generală din satul Hlinaia, raionul Edineţ, a fost lansat Centrul de Resurse în Educaţie Incluzivă. Centrul a fost creat în cadrul unui parteneriat dintre autorităţile publice locale şi administraţia instituţiei de învăţămînt, cu sprijinul proiectului „Comunitate Incluzivă – Moldova”.

Centrul de Resurse în Educaţie Incluzivă din comuna Măgdăceşti va asigura accesul la educaţie pentru toţi copiii

Chişinău, 01.12.2010. Astăzi, în incinta Liceului Teoretic din comuna Măgdăceşti, raionul Criuleni, a fost inaugurat Centrul de Resurse în Educaţie Incluzivă, care a fost creat în cadrul unui parteneriat dintre autorităţile publice locale şi administraţia instituţiei de învăţămînt, cu sprijinul acordat de proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova”.

„Lumea, aşa cum o văd Eu”, a II-a ediţie

Chişinău, 29.11.2010. Astăzi, în holul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a fost deschisă cea de-a doua ediţie a expoziţiei „Lumea, aşa cum o văd Eu”, care cuprinde fotografii realizate de copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale. Unii dintre aceştia au locuit timp de mai mulţi ani în Casa internat pentru copiii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei.

Auto-documentarea poveştilor de viaţă ale persoanelor cu dizabilităţi

Chişinău, 23.11.2010. Persoane cu dizabilităţi şi părinţi din România şi din Republica Moldova se întrunesc în perioada 24-25 noiembrie, la Chişinău, în cadrul unui seminar cu genericul „Auto-documentarea poveştilor de viaţă ale persoanelor cu dizabilități”, ca să înveţe cum să utilizeze tehnicile media pentru a-şi cere drepturile şi a-şi face auzite vocile.

Serviciul de asistenţă socială „Echipa mobilă” a fost lansat în raionul Hînceşti

20.10.2010. Echipa mobilă – un serviciu alternativ de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi a fost lansat astăzi în raionul Hînceşti. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion cu sprijinul Proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Keystone Human Services International.

Guvernul RM a aprobat cadrul normativ de reglementare a serviciului social „Casă comunitară”

08.10.2010 În şedinţa din 6 octombrie 2010, Guvernul a aprobat Regulamentul-cadru privind organizarea şi funcţionarea serviciului social „Casă comunitară” şi standaredele de calitate ale acestuia. Serviciul social „Casa comunitară” este un serviciu alternativ celui rezidenţial pentru persoanele cu dizabilităţi mintale (internatele psihoneurologice şi casele-internat pentru copii cu deficienţe mintale).

Training media pentru părinţi şi persoane cu dizabilităţi

04.10.2010 Douăzeci de adolescenţi cu dizabilităţi şi părinţi care au copii cu dizabilităţi au învăţat să fotografieze şi să filmeze în cadrul unui training care s-a desfăşurat recent, la Chişinău. Trainingul a fost organizat de Grupul de Acţiune Comună în Strategii Media (GACSM) cu sprijinul financiar acordat de Institutul pentru o Societate Deschisă / Iniţiative Media în Sănătate şi are drept scop de a dezvolta abilităţile persoanelor cu dizabilităţi şi ale părinţilor lor de elaborare a materialelor media în scop de auto-reprezentare (self-advocacy).

A fost creat un nou serviciu de asistenţă la domiciliu pentru persoanele cu dizabilităţi

23.09.2010. Astăzi, în incinta Consiliului Raional Ialoveni, a avut loc lansarea unui nou serviciu de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi - Echipa mobilă. Acest serviciu a fost constituit în cadrul Secţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei din raion cu sprijinul Proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”, implementat de Keystone Human Services International.

Prima scînteie, ca rezultat al ratificării Convenţiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi

06.09.2010 Considerăm că Ministerul Educaţiei a facut deja primul pas, deschizînd larg uşile tuturor şcolilor pentru copiii care au stat pînă acum acasă ruşinaţi de dizabilitatea sa.

Primul sunet la Şcoala-grădiniţă nr. 120 din capitală

02.09.2010 A devenit o tradiţie ca de 1 septembrie copiii cu dizabilităţi să meargă la Şcoala-grădiniţă nr. 120 din capitală. Deja al 9-lea an uşile Şcolii sunt deschise pentru TOŢI copiii.

22 de copii şi tineri cu dizabilităţi şi părinţii lor s-au odihnit şi distrat în Tabăra de vară, la Holercani

01.08.2010 A doua ediţie a Taberei de vară pentru copii cu dizabilităţi şi părinţii lor, organizată în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă - Moldova”, s-a desfăşurat în perioada 16-20 august la Holercani. În tabără s-au odihnit şi distrat 22 de copii şi tineri, care sînt plasaţi în Casa internat pentru copii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei sau au fost integraţi de curînd în familia biologică / extinsă şi părinţii acestora.

Guvernul RM a aprobat cadrul normativ de reglementare a serviciului comunitar “Locuinţa protejată”

09.08.2010 La 4 august 2010, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul-cadru şi Standardele minime de calitate ale serviciului “Locuinţa protejată”. Acesta este primul serviciu comunitar pentru persoane cu dizabilităţi mintale reglementat printr-un act normativ în Republica Moldova.

„Harta serviciilor sociale” va fi elaborată la Bălţi

04.08.2010 „Harta serviciilor sociale” va fi elaborată în municipiul Bălţi, aceasta fiind un îndrumar pentru prestatorii de servicii sociale şi beneficiari. Anunţul a fost făcut, miercuri, de către preşedinta Asociaţiei SOMATO, Jana Chihai, în cadrul unei mese rotunde în cadrul căreia au fost prezentate scopurile şi obiectivele unui proiect ce urmăreşte consolidarea serviciilor sociale integrate la Bălţi, derulat în premieră în Republica Moldova.

Fundaţia Mara din Olanda a donat medicamente pentru 21 familii defavorizate

03.08.2010 Copii cu dizabilităţi din 21 familii defavorizate au beneficiat de o donaţie de medicamente din partea Fundaţiei Mara din Olanda. Medicamentele, în sumă totală de 11853 lei au fost oferite direct familiilor de către un grup de studenţi – voluntari ai Fundaţiei Mara de la Universitatea de Medicină din or. Rotterdam.

Specialiştii în protecţia familiei cu copii în situaţie de risc – instruiţi cum să aplice managementul de caz în asistenţa socială

02.08.2010 Specialiştii în protecţia familiei cu copii în situaţii de risc din toate raioanele regiunii de nord a Republicii Moldova au fost instruiţi, în cadrul unui seminar care s-a desfăşurat în perioada 29-30 iulie la Bălţi, cum să aplice managementul de caz în asistenţa socială a persoanelor cu dizabilităţi. Acesta este cel de-al doilea seminar dintr-un ciclu de trei seminare regionale, organizat de Proiectul „Comunitate Incluzivă – Moldova”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în toate cele trei regiuni socio-economice ale republicii – nord, centru şi sud.

Servicii de incluziune socială pentru persoanele cu dizabilităţi

23.07.2010 Un seminar cu această temă a fost organizat în pe 21-22 iulie, în or. Telenesti, de către proiectul “Comunitate Incluzivă-Moldova”. Seminarul a avut drept obiectiv prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea incluziunii lor sociale cu scopul de a elimina practica instituţionalizării, practică ce comportă un caracter segregativ accentuat.

La Verejeni s-a desfăşurat un seminar privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi

10.07.2010 Pe data de 8 iulie 2010 echipa proiectului „Comunitatea Incluzivă – Moldova” a desfăşurat, în comuna Verejeni, raionul Teleneşti, un seminar comunitar privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Rolul Centrelor de Suport Educaţional în incluziunea şcolară a copiilor cu dizabilităţi

01.07.2010 14 membri ai echipelor serviciilor create în cadrul proiectului „Comunitate Incluzivă - Moldova” au participat în zilele de 29 şi 30 iunie, la Chişinău, la seminarul „Serviciul de Incluziune Şcolară – Rolul Centrelor de Suport Educaţional”.

Lumea, aşa cum o văd Eu

02.12.2009 Sub acest generic astăzi, în holul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a fost deschisă o expoziţie de fotografii realizate de 7 copii şi tineri deinstituţionalizaţi din Casa internat pentru copiii cu deficienţe mintale (băieţi) din Orhei, şi reintegraţi în familie cu suportul proiectului “Comunitate Incluzivă – Moldova”.